Uusi lintuinfluenssatapaus Sievissä – vesilintumetsästystä alueella ei suositella

Sievin Jyringistä 28.7.2023 tutkittavasti lähetetystä lokista on todettu lintuinfluenssa H5N1, tiedottaa Ylivieskan ympäristöterveydenhuolto, jonka yhteistoiminta-alueeseen Sievi kuuluu. Jo aikaisemmin Sievin keskustasta sekä Lahnajärveltä tutkittavaksi lähetetyistä lokeista todettiin lintuinfluenssa.

Kunnaneläinlääkäri Petra Aitto-oja kertoo, ettei Sievistä ole todettu lintujen joukkokuolemia, mutta kolme todettua tapausta eri puolilla Sieviä osoittaa, että lintuinfluenssaa alueella on.

– Eli tartuntariski sekä luonnonlinnuille että kotitarhalinnuille on olemassa, hän toteaa.

Hän kehottaa ihmisiä valppauteen, ettei virus leviäisi. Sievissä ei turkistarhoja eikä tuotantokanaloita ole, mutta harrastekanaloita on. Suositus on, että ulkotarhat katettaisiin, luonnonvaraisten lintujen ja tarhalintujen kontaktit estettäisiin. Ruokavirasto suosittaa harrastekanojen pitämistä sisätiloissa.

 

ENSI VIIKOLLA alkavaan vesilintujahtiin liittyen Aitto-oja kehottaa ihmisiä suhtautumaan vakavasti Ruokaviraston suositukseen olla metsästämättä tartunta-alueella.

– Sievissä lintuinfluenssaa on monelta alueelta löytynyt, niin silloin Ruokaviraston suositus on, että alueella ei metsästettäisi, hän toteaa.

– Jos lintuinfluenssaa olisi löytynyt vain yhdestä paikasta, tilanne voisi olla eri. Näkisin, että Ruokaviraston suositus on koko Sievin alueella voimassa.

Ruokaviraston suositukset eivät koske huomenna torstaina alkavaa kyyhkysjahtia. Metsästäjäliitto suosittaa kuitenkin pidättäytymään kyyhkyjen ja vesilintujen houkutteluruokinnasta koko maassa.

Aitto-oja suosittelee metsästäjiä perehtymään Ruokaviraston sivuilta löytyviin tarkkoihin suosituksiin. Tartuntariski ei ole vain ihmisillä, vaan myös koirat, kuten metsästyskoirat, ovat alttiita tartunnalle.

Koirien lisäksi myös kissat ovat tartuntariskin alla. Aitto-oja kertoo, ettei suosituksia kissojen ulkoiluttamiseen ole, mutta suosittelee käyttämään harkintaa kissojen ulkoilutuksessa tartunta-alueilla. Suomessa ei tiettävästi ole vielä lemmikkieläimille lintuinfluenssa tarttunut.

– Nisäkästartuntoja pyritään välttämään. Jos lintuinfluenssa tarttuu nisäkkäälle, silloin se tarttuu helpommin myös nisäkkäältä toiselle, Aitto-oja selventää.

 

METSÄSTÄJIEN lisäksi Aitto-oja kehottaa metsässä liikkuviakin valppauteen. Kuolleisiin lintuihin ei tule koskea ilman suojavarusteita, mutta ne kannattaa haudata minimoidakseen toisten eläinten riskin sairastua.

Esimerkiksi lapiota käyttäessä Aitto-oja suosittelee suojakäsineiden ja suojamaskin, FFP3:n käyttöä. Lapio myös kannattaa pestä, jos sillä koskettaa lintua.

– Ihan maalaisjärjen käyttö on suositeltavaa työvälineidenkin käytössä, ettei mennä paljain käsin niitä koskemaan, suojahanskat on tarpeelliset, sanoo Aitto-oja ja muistuttaa vielä, että linnun hautaamisen ja työvälineiden puhdistamisen jälkeen tulee pestä ja desinfioida kädet.