Juha Jokinen näyttää kartalta, miten mahdolliseen jatkolaajennukseen on varauduttu. Uusien varastotornien sijoittelu herätti kysymyksiä.

Asemakaavan muutosehdotuksen esittely keräsi kyläläiset Korhosen koululle

Viime viikon tiistaina Korhosen koululle kokoonnuttiin kahvikupposen äärelle keskustelemaan Korhosen asemakaavan muutosehdotuksesta. Noin vuoden ajan vireillä ollut asemakaavan muutos on puhuttanut kyläläisiä paljon, ja viimein tarjolla oli kysymysten lisäksi myös vastauksia.
– Suunnitelmat ovat olleet niin alkuvaiheessa ja selvityksen alla, että mitään tiedotettavaa ei oikeastaan ole ollut, Sievin Jalkineen toimitusjohtaja Juha Jokinen perustelee.

Paikalla oli oululaisen Arkkitehtiasema Oy:n edustaja Timo Takala, joka on aiemminkin tehnyt Sievin kunnan asemakaavamuutoksia konsulttityönä. Kunnan puolesta paikalla olivat Mauno Ranto, Paavo Hankonen kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Rauhala, valtuuston puheenjohtaja Antti Toivola sekä hyvä edustus valtuutettuja. Sievin Jalkineen puolesta paikalla olivat Juha ja Markku Jokinen, jotka vastasivat kyläläisten kysymyksiin ja valottivat suunnitelmia siltä osin kuin tietoa on.

Kysymyksiä on kyläläisten keskuudessa herännyt, mutta silti vaikutti siltä, että kyläläiset ovat yhtenä rintamana tehdaslaajennuksen takana. Lienee kaikille selvää, että Asemakylän teollisuus on kylälle elinehto ja vuosien aikana tuonut mukanaan myös paljon nykyaikaista infrastruktuuria.
– Kun laitetaan kuokkaa maahan, se on aina eduksi koko kunnalle, Ahti Hannula totesi. Kuultiin muitakin puheenvuoroja, joissa todettiin tehtaan olevan koostaan huolimatta hyvä kumppani, josta ei tule melu- tai hajuhaittoja. Kehuja tuli myös yhteiskuntavastuun hoitamisesta. Jos jollakin olikin eriäviä mielipiteitä, niiden kanssa ei astuttu julkisuuteen Korhosen koululla järjestetyssä tilaisuudessa. Ainoastaan avoimempaa keskustelua toivottiin, jotta vääriltä huhuilta vältyttäisiin.

Asemakaavan muutosehdotus on vielä alkuvaiheessa. Kunta on tehnyt maakauppoja ja suunnitelma on luonnosteltu. Nyt kyläläisillä on mahdollisuus sanoa mielipiteensä luonnoksista, jotka ovat nähtävillä kunnan verkkosivuilla.
– Tehtaan laajentaminen Sievissä on ensisijainen suunnitelmamme, ja toki toivomme sen onnistuvan. Mikäli sopimukseen ei päästä, on toki tutkittu myös muita vaihtoehtoja. Ahtaasta tontista huolimatta meillä on kuitenkin halu pitää tehdas toiminnassa entisellä paikallaan. Pitkät perinteet ja siteet Sieviin ovat asioita, joita pidämme arvossa, Jokinen muotoilee. Tärkeää on myös pitää hyvät välit naapureihin, sillä oma kotikin on tehtaan kupeessa.

Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Mauno Ranto kertoo, että myös neuvottelut tonttikaupoista ovat sujuneet hyvässä hengessä molemminpuolisen kunnioituksen valitessa.
– Kunta ei voi vaikuttaa markkinahintaan nostavasti tai laskevasti, joten käytännössä olemme pyytäneet kiinteistövälittäjän arvion kohteesta, ja se on toiminut neuvottelun lähtökohtana, Ranto kertoo.