Adeliina Jokitalo, Arlene Pajukoski, Henri Palola, Emma Hosionaho ja Milja Nurmimäki kisaavat Sievin joukkueissa. Kuvasta puuttuu joukkueessa mukana oleva Johannes Jokitalo.

Taitaja9-kisasta Sievin molemmat joukkueet jatkoon

Pohjois-Suomen yläkoululaisten Taitaja9-aluekilpailu pidettiin OSAOssa Oulussa tiistaina 14.1.2020. Kilpailuun osallistui 30 joukkuetta väliltä Nivala – Muonio. Taitaja9-finaaliin Jyväskylään toukokuussa jatkavat aluekilpailun viisi parasta joukkuetta, eli myös molemmat Sievin joukkueen pääsevät kisaan mukaan.
Kolmihenkisen joukkueen jäsenet voivat olla eri luokilta, mutta heidän tulee olla samasta koulusta. Joukkueet on karsittu aluekilpailuun syksyllä pidetyissä paikalliskilpailuissa.

Yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kisassa tarvitaan monen oppiaineen osaamista.
– Oulussa alkuerissä voittajajoukkueet pääsivät suoraan jatkoon, joten meidän molemmat joukkueet pääsivät alkueristä suoraan loppukilpailuun. Tehtävinä alkuerissä oli käsipyyherullan vaihtoa automaattiin, hajulukon putsaaminen ja kattauksen tekeminen kolmelle. Tehtävät tehtiin ratana, ja aika ratkaisi. Eli aina kun yhdeltä pisteeltä oli valmis, sai jatkaa seuraavaan, Sievin kisaajat kertovat.
– Finaalissa oli maantietoa, piti järjestää paikkakuntia pohjoisimmasta etelään. Lisäksi laskettiin prosenttilaskuja ja tehtiin ensiaputehtävänä kylmäkompressioside.
Tehtäviä sai harjoitella etukäteen, joten ihan kylmiltään ei kisaan tarvinnut lähteä. Kilpailun tiimellyksessä ei ehtinyt paljoa jännittää tai pohdiskella, vaan piti keskittyä tekemiseen nopeasti ja tarkasti.
– Kokemus on kyllä ollut tosi kiva. Meillä on hyvä yhteishenki ja ollaan harjoiteltu tehtäviä yhdessä, Adeliina Jokitalo summaa yhteiset mietteet.
– Epäonnistumistakaan ei tarvitse jännittää, kun on aina kaverit mukana tsemppaamassa.
Myös rehtori Kari Koivisto on ylpeä nuorten saavutuksesta.
– Onhan tämä hieno saavutus, ei olekaan aiemmin tullut vastaavaa menestystä Sieviin. Ylpeä saa olla näistä nuorista, Koivisto kehaisee.

Taitaja9-aluekilpailut järjestetään vuosittain 12 paikkakunnalla, joissa kilpailijoita on noin 220. Aluekilpailun parhaat joukkueet pääsevät Taitaja9-loppukilpailuun, joka järjestetään Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtuman yhteydessä Messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa toukokuun puolivälissä.