Runebergin päivä 5.2.

Ensi perjantaina vietämme Runebergin päivää kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin (1804–1877 kunniaksi. Runeberg on sanoittanut Maamme-laulun. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat.

Johan Ludvig Runeberg syntyi 5. helmikuuta vuonna 1804 Pietarsaaressa merikapteenin perheeseen. Vuonna 1830 Runebergiltä ilmestyi esikoisrunokokoelma, joka sisälsi myös hänen tunnetuimman hahmonsa, Saarijärven Paavon. Runeberg toimi myös tuomiokapitulin ja virsikirjakomitean jäsenenä, ja hänen myöhäistuotantoonsa kuuluukin kuutisenkymmentä virttä. Ansioillaan hänestä tuli runokuningas ja suomalainen kansallissankari.

Perinteisesti Runebergin päivänä maistellaan hillosilmällä ja sokerikuorrutuksella koristeltuja runebergintorttuja. Runebergintorttujen alkuperästä on monia eri teorioita. Kerrotaan, että porvoolaisen sokerileipuri Asteniuksen jo 1840-luvulla myynnissä olleet vadelmaleivokset olisivat maistuneet erityisesti Runebergille.

Runebergin tortut on helppo leipoa itsekin

Valmistusohje
200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)

Väliin:
1-1 1/2 dl vadelmahilloa

Kostutukseen:
omenamehua (tai muuta juomaa oman maun mukaan)

Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 -1 rkl vettä

Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Jos haluat, lisää karvasmanteliöljy.

Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa syvennykseen. Paista leivonnaisia 200°C: ssa uunin keskiritilällä 15-20 minuuttia.

Kostuta jäähtyneitä torttuja hiukan omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa. Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.

Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.

Lähde: martat.fi